10 Jenenge Mongso ing Jowo

Setidaknya ada 10 mongso atau musim di daerah Jawa ini.

1. Bedhidhing.
Tengah-tengahing mongso ketigo. Yen wayah isuk adhem banget.
2. Ketigo.
Mongso terang, ora ono udan.
3. Labuh.
Mongso ngarepake rendheng.
4. Mareng.
Mongso ngarepake ketigo.
5. Paceklik.
Mongso larang pangan.
6. Pailan.
Mongso larang pangan.
7. Panen.
Mongso ngundhuh pari.
8. Pagebluk.
Mongso akeh wong podho mati mergo loro sing nular.
9. Pagering.
Mongso akeh wong podho nandhang gering.
10. Rendheng.
Mongso udan.

Kamusnya:
Mongso ketigo = musim panas.
Gering = loro = sakit.
Adhem = dingin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s